ХАБАРЛАНДЫРУ

Қостанай облысы әкімдігі денсаулық сақтау басқармасының «Әулиекөл аудандық аурухана» КМК байқау кеңесі бос лауазымға орналасуға конкурс жариялайды:

Подробнее...

 

Дибактериоз. бұл микроағзалардың ерекшелігі ішектің табиғи санымен сапасын қалыпты жағдай кезіндегі өзгерісі: бактериялар, қышыма, вирустар, микроэкологияның тез бұзылуы нәтижесінде ішек құрылысының бейімделеуіне әкеледі.

Дисбактериоздың болу жағдайлары:
Қазіргі заманғы өмір жағдайы, есеңгіреу жағдайы,қоршаған ортаның жағымсыз әсері, антибиотиктерді қабылдау үнемі әсер етпеуі, химиялық препараттар, гармоналды амал, дұрыс тамақтанбау.

Дисбактериоздың симптомы мен синдромы.
-дәреттің екі түрлі бұзылуы: диарея , іш қату
-иістенген, шіріген диспепсия
-жан - жаққа таралу диспепсия
-сарылып ішіпетін тамақ түрлерінің бұзылуы
-гиповитаминдер
-аллергиялық синдромы
-ұйқының бұзылу, әлсіздік, шаршау
-семіздік
-ағзадағы электролиттің бұзылуы

Микробиоценозаны қайта қалпына келтіру үшін төмендегі тапсырмаларды шешу. Салауатты өмір салтын қалыптастыру, еңбек пен демалыс уақытын реттеу ауруды емдеу жолдары толыққанды баланыстандырылған ұйымдастырылған тамақтануды есеппен диспепсия характері және дәреттің бұзылуы медикаментозды терапияны өткізу.

Дисбактериоз кезінде жүйелі тамақтану. Ағзаның биоритмін қалпына келтіру үшін екі үш сағат сайын уақытында тамақтану.

Микрофлордың тез бұзылмауы үшін, жағымсыз әсер етпеу үшін рационалды азықты қабылдамау: консервілер, жартылай фабрикатты ет, балық, бауыр, бүйрек, ми, қойытылған сүт, газдалған сусындар, балмұздақтар, шоколад.

Симптомның басталу кезінде тез диспепсия қажет: рационға қою сүт қолданбау, қарапайым көмірсумен ( қант, тәттілер, картоп пюресі, сүт ботқасы, кисел, жеміс, ақ нан тоқашы, стемумиралды газ тәріздес тағамдар: банан, жүзім, қырыққабат, жаңғақ, қияр, бұршақ. Рационда піскен майсыз ет, омлет, майсыз ірімшік, қарақұм ботқасы, және көкеніс жармасы, қышқыл сүт тағамдары.

Шіріген диспепсияның басын бастау кезінде жануарлардың ақ уызы мен майын шектеу, көмірсутектің көбеюі піскен бұқтырылған және шикі көкөніс есебінен.

Рационды: ет, құс,балық, ірімшік, бұршақ, жаңғақ, жұмыртқа, қарақұм ботқасы.

Тамақтану кезінде қолдану: күріш ботқасы, қышқыл сүт, байытылған бифидобактериалды йогурт,жеміс, потагенді аноэробтық өсуі үшін (өрік, қара жидек, шетен, анар, қарашық).

Тамақтану мөлшерінде генеревалдық флюкгоолигосахарды өсіру керек.

Олар суды шегереді, перистаньтикті өсіреді,бактериялар мөлшері азайып, ішектің қабығы арқылы лакнюбацианың өсуіне әсер етеді.Олардың көп мөлшері жемісте, көкқністе,құрғақ жемісте жарамды болады.

Диарея кезінде есте сақтау.

Ағзадағы су тепе- теңдігін қайта қалпына келтіру үшін (күніне екі- үш литрге дейін су). Шектеулі тамақтың механикалық және химиялық жағдайы: кофе, май, пайдалынмаған сүт сонымен қатар ашыған және шіріген тамақтар теріс әсер етеді.

Тамақтануда сұйық және қойытылған тамақты қолдану.

Шай, кисель, күріш суы,ботқа, көже,буға пісірілген котлет, суға пісірілген жұмыртқа.

Мәзір: диарея кезіндегі көже тағамы.
күріштің жармасынан
бір порцияға жарма 30-40грамм
150-200грамм сүт
50грамм сары май
екі грамм қант
бір грамм тұз

Жарманы суы ортайғанша пісіріп кейін сүзіп алу керек. Тамағыңыз дайын.

Іш қату кезіндегі кеңестер

Жарма, құрғақжемістер, піскен қызылша,сәбіз, асқабақ, қауын, бал,газдалған сусындар, май, күнбағыс майы, қышқыл сүт \қымыз,шұбат, айран т.б.\осы тағамдарды қолдану.


Мед.сестра Шобанкольского мед.пункта Суттубаева Г.К.